© 2025 Praktijk De Kruisbaan. All rights reserved
In Case of Emergency: plaats onder contactpersonen in je GSM één contact met de letters ‘ICE’.
Sla onder deze naam het telefoonnummer op van de persoon die kan bereikt worden in geval van nood. Vergeet niet het nummer op te slaan met de internationele code (‘+32’ in plaats van ‘0’ voor het zonenummer) gevolgd door het telefoonnummer.
Je kan ook een ICE Card opstellen en die in je portefeuille bewaren, bij een ongeval of door water kan je GSM immers stuk raken!
Deze ICE-code is internationaal gekend bij politie, brandweer, dokters en ambulancediensten zodat zij snel kunnen opzoeken wie er moet gecontacteerd worden in geval van nood.
Op die manier hoeft niemand je contactpersonen te doorzoeken om iemand te kunnen bereiken.
In 2016 kan wie tussen 20 en 45 jaar oud is, zich gratis laten vaccineren tegen de mazelen.
Deze zeer besmettelijke infectieziekte kan ernstige gevolgen hebben. Het is dus zeker de moeite om na te gaan of je voldoende beschermd bent: Klik hier.
De kans op een nucleair ongeval is miniem, maar niet onbestaande in ons land. Daarom vindt de overheid het belangrijk om ons, als inwoners, hiervan op de hoogte te brengen en starten ze een campagne.
Bij een ernstig ongeval op een nucleaire site kan je immers worden blootgesteld aan verhoogde dosissen straling, die kunnen leiden tot allerlei ziektebeelden. Je kan je daartegen beschermen met eenvoudige maatregelen, zoals zo snel mogelijk schuilen in een gebouw of het innemen van niet-radioactieve jodiumtabletten. Deze tabletten verzadigen je schildklier met dit niet-radioactieve jodium en verhinderen op die manier dat je schildklier radioactief jodium opstapelt, waardoor de ziektebeelden mogelijks ontstaan.
Putte en omgeving valt niet binnen een nucleaire noodplanningszone, waardoor het niet noodzakelijk wordt geacht niet-radioactieve jodiumtabletten standaard in huis te halen.
Een aantal kwetsbare groepen (o.a. gezinnen met kinderen tot 18jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven) kunnen vanaf 06/03/2018 deze tabletten gratis verkrijgen in elke apotheek. Deze tabletten zijn minimum 10jaar houdbaar als ze correct worden bewaard.
De tabletten worden bij een nucleair ongeval NOOIT op eigen initiatief ingenomen, maar enkel zo de overheid dit adviseert (via radio, televisie, officiële websites, sociale media, …) en meedeelt wie ze best inneemt en wanneer.
Meer informatie kan je terugvinden via deze link.
Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, … . Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden.
Wat kan je doen om de ziekte van Lyme te voorkomen?
1. Controleer jezelf en anderen op teken(beten) nadat je in de natuur bent geweest.
2. Vind je een teek? Verwijder hem dan rustig en in één beweging of ga naar de huisarts.
3. Volg een maand lang de symptomen op. Ga naar je huisarts bij problemen.
Lees alle details op deze website. Voorkom dat je ziek wordt!
Vaccinatie tegen tekenencefalitis is te overwegen bij een reis met buitenactiviteiten naar bosrijke streken in Centraal-Europa (Beieren, Oostenrijk, Zwitserland, Balkan) en in heel Oost-Europa.
Deze vaccinatie beschermt niet tegen de ziekte van Lyme, die ook wordt overgebracht door teken, gezien hiervoor geen vaccin bestaat.
Meer informatie omtrent vaccinatie en preventieve maatregelen kan je terugvinden via deze link.
Voortaan zullen de getuigschriften voor verstrekte hulp elektronisch worden doorgestuurd naar je ziekenfonds.
Aan de betaling verandert er niets: je betaalt, net zoals voordien, je raadpleging aan de huisarts. Van de arts krijg je een betalingsbewijs mee.
Op deze manier hoef je zelf geen attest meer binnen te brengen bij je ziekenfonds en zal je automatisch het bedrag terugbetaald krijgen.
Meer informatie kan je terugvinden via deze folder of deze link.
Pneumokokken zijn een groep bacteriën die een zeer gevarieerd ziektebeeld kunnen geven gaande van een lichte luchtweginfectie tot ernstige longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
Een behandeling met antibiotica is noodzakelijk bij ernstige infecties.
Deze bacteriën wordt van mens tot mens overgedragen via fijne druppeltjes (door hoesten, niezen, …). Sommige veroorzaken gemakkelijker ernstige infecties, daarom werd hiertegen verschillende vaccins ontwikkeld.
Vaccinatie tegen pneumokokken maakt deel uit van het basisvaccinatieschema voor baby’s, peuters en kleuters.
Bovendien is het vaccin aangewezen voor kinderen, jongeren en volwassenen die een verhoogd risico hebben op een invasieve pneumokokkeninfectie. Het gaat hierbij onder andere om:
– personen met stoornissen van de immuniteit
– personen met problemen aan de milt, sikkelcelanemie en hemoglobulineproblemen
– personen met een lek van het hersenvocht of oorimplantaat
– personen met een bijkomende aandoening zoals chronisch hartlijden, chronisch longlijden of rokers, chronisch leverlijden of zwaar alcoholgebruik, chronisch nierlijden, … .
Het vaccin is tevens aangewezen voor alle personen ouder dan 65 jaar.
De meest recente en correcte informatie over reizen naar het buitenland kan u terugvinden via volgende websites van de overheid: lees hier.
Gezien de frequente aanpassingen, gelieve steeds zo kort mogelijk voor vertrek de huidige richtlijnen in het land van aankomst te controleren.
Vanaf 02/11/2022 veranderen er enkele zaken voor de wachtdienst.
Het oproepnummer verandert naar 1733, het oude nummer zal niet meer gebruikt worden.
Er wordt op afspraak gewerkt, afspraak kan alleen telefonisch gemaakt worden.
Openingsuren wachtpost:
– weekend: vanaf vrijdagavond 18u tot maandagochtend 8u.
– feestdagen: vanaf 18uur de avond voor de feestdag tot 8u de ochtend na de feestdag.
– weekdagen: maandag tot en met donderdag is huisartsenwachtpost regio heist open van 18u tot 23u.
Tussen 23uen 8u kan u terecht in de huisartsenwachtpost Pallieterland te Lier.
Meer info: www.wachtpostheist.be
Als huisartsen van Putte – Beerzel – Grasheide – Peulis hebben we een aantal afspraken gemaakt, zodat u als patiënt een huisarts vindt en zodat wij als huisartsen een goede zorg kunnen blijven verzekeren.
Hebt u geen huisarts?
Elke huisartsenpraktijk heeft een deel van de regio toebedeeld gekregen. Om te weten in welke praktijk u zich als patiënt nog kan inschrijven, kan u via mail of telefonisch contact opnemen met een huisarts in uw buurt.
Huisbezoeken?
Huisbezoeken gebeuren enkel indien uw huisarts dit medisch noodzakelijk acht of indien de patiënt zich niet kan (laten) verplaatsen. Immers, de beste zorg gebeurt in de huisartsenpraktijk zelf!